Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Można dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak schematycznych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w samej rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film