Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Cenimy włoskie jedzenie bo jest smaczne, pożywne oraz nie jest kosztowne. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej wrażliwi goście próbują rzadsze dania obiadowe takie jak risotto, polentę i desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy miejsce stosuje włoskie produkty, czy w karcie są też nie tak znane włoskie dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz jedzenie z wielu miejsc Włoch. W dobrej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Wykwintne wina włoskie
Żadna knajpka włoska, która aspiruje do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Obiad we włoskim klimacie koniecznie powinien zawierać również trunek. Lampka białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji kanon. autentyczna kuchnia włoska Najbardziej typowe wina z Włoch to toskańskie chianti, kalabryjskie lamezia a także marsala z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę chce być postrzegana jako klasycznie włoska, powinna posiadać szeroką kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która umie przyrządzić nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film