z wizytą u baristy

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i użytkowali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, by zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga okazałego trudu. ekspres ciśnieniowy czy przelewowy? Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film